Verkkouutiset, SDP:n vaihtoehtobudjetti ja yrittäjän etu

olu-eletu-38647
Kuva: Olu Eletu | Unsplash
Useampikin yrittäjäystäväni jakoi Facebookissa Verkkouutisten artikkelin SDP:n vaihtoehtobudjetista. Artikkelin kärki on, että SDP haluaa verottaa yrityksiä selvästi nykyistä enemmän. Ystäväni luonnollisesti päivittelivät, kuinka demarit ovat juuttuneett menneisyyteen eivätkä ymmärrä, että Suomi elää yrittäjyydestä. Avasin artikkelin ja valmistauduin liittymään pöyristelijöiden joukkoon.

Yllätyksekseni löysin budjettiesityksen, joka näyttää etenkin pienyrittäjän näkökulmasta oikein hyvältä – selvästi paremmalta kuin hallituksen esitys. Jos yrittäjä nostaa tulonsa palkkana eikä osinkoina ja kuuluu pieni- tai keskituloisiin, hänen verotustaan kevennettäisiin. Myös pieni- ja keskituloisten palkansaajien verotuksen keventyminen hyödyttää yrittäjää, sillä se näkyy näiden ryhmien ostovoiman parantumisena, ja tämä lisäraha laitetaan tutkitusti suoraan kulutukseen. Lisäksi kannattaa huomata ALV-alarajan nosto ja palkkaamisen helpottaminen – merkittäviä parannuksia yrittäjän näkökulmasta verrattuna hallituksen budjettiin. Verkkouutisetkin tunnustaa nämä parannukset vaahdottuaan ensin muutaman kappaleen leikkauksista.

Niin, ne leikkaukset. Ne kohdistuvat siis osinkoihin, pääomatuloihin ja yrittäjävähennykseen. Kaikille näille on yhteistä se, että ne hyödyttävät ehdottomasti eniten hyvätuloisimpia yrittäjiä, suuryritysten hallintoa sekä osakesijoittajia – eli siis yhteiskunnan hyväosaisimpia. Osinkojen verotuksen korottaminen kannustaa yrittäjiä nimenomaan maksamaan itselleen palkkaa ja investoimaan voitot takaisin yrityksiin, mikä on mielestäni erittäin hyvä idea. Pääomatulojen verotus taas iskee lähinnä niihin yrittäjiin, joiden varallisuus on sitä luokkaa, että veronkorotus ei näy heidän arjessaan mitenkään. Myös yrittäjävähennys hyödyttää ennen kaikkea erittäin hyvätuloisia yrittäjiä, enkä usko, että tällainen verokannustin juurikaan heidän yrittäjyyttään edistää.

SDP:n budjetin lähtökohta on, että työllä vaurastumisen pitää olla nykyistä kannattavampaa suhteessa pääomatuloilla vaurastumiseen. En voisi olla tästä perusviestistä enempää samaa mieltä. Thomas Piketty nyökyttelisi myös varmasti tälle budjetille.

Pääministeri Sipilä ilmaisi taannoin pettymyksensä isopalkkaisten haluttomuuteen osallistua vapaaehtoisesti ”talkoisiin”. Ehkä hallituksen olisi sittenkin kannattanut varmistaa talkoo-osallistuminen SDP:n keinoin.

Vaihtoehtobudjetti osoittaa myös, kuinka onttoja ovat hallituksen puheet siitä, että koulutusleikkauksille ”ei ole vaihtoehtoja”. SDP:n budjetissa koulutusleikkaukset perutaan, ja rahaa jää silti valtion kassaan enemmän kuin hallituksen esityksessä. Pääomatulojen verotuksen lisäksi verotetaan muun muassa perintöjä ja makeisia. Nekin ovat mielestäni erinomaisia kohteita verotukselle. Jos pitää valita ansiotulon ja ”ansaitsemattoman” perintötulon verotuksen välillä, on valinta helppo kohdistaa jälkimmäiseen. Makeisten verotuksella saavutetaan verotulojen lisäksi kansanterveydellisiä hyötyjä.

SDP puuttuu myös veronkiertoon hallitusta tarmokkaammin – jälleen erittäin hyvä juttu. On vaikea keksiä asiaa, joka rapauttaisi kansalaisten moraalia ja uskoa yhteiskunnan toimivuuteen enemmän kuin se, että moni hyväosainen välttelee veroja systemaattisesti. Veronkiertoon puuttuminen ei toki ole triviaalia, enkä osaa sanoa, kuinka tehokkaasti se SDP:n listaamilla keinoilla onnistuu. Joka tapauksessa on erittäin tärkeää lähettää oikeanlainen viesti: tämä ei ole ok.

En noin yleisesti ottaen ole ollut demarien politiikan suurin fani (esimerkiksi puolueen negatiivinen suhtautuminen perustuloon ja liiallinen AY-liikkeeseen tukeutuminen kismittävät), mutta tämä budjetti nosti heidän pisteitään silmissäni merkittävästi. Verkkouutiset sen sijaan saa harhaanjohtavasta ja vääristelevästä uutisoinnistaan silmissäni pitkän miinuksen. Se saa väkisinkin pohtimaan, onko yrittäjän ystävänä itseään markkinoiva Kokoomus kuitenkaan oikeasti kaikkien yrittäjien asialla, vaiko sittenkin ainoastaan niiden varakkaimpien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s